Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Холестерин. Все про норму та патологію.

11.03.2019
Фото - Холестерин. Все про норму та патологію.
  1. Вступ
  2. Що таке холестерин? Для чого потрібен холестерин?
  3. Де береться холестерин?
  4. Ліпопротеїди високої (ЛПВЩ) та низької (ЛПНЩ) щільності або «поганий» і «хороший» холестерин
  5. Спадковість або «високий холестерин» у спадок
  6. Симптоми високого холестерину
  7. Як знизити рівень холестерину?
  8. Аналізи на холестерин і ліпідний профіль
  9. Норма холестерину в крові
  10. Коли рекомендують здавати аналізи на холестерин?
  11. Профілактика високого рівня холестерину
  12. Знижений рівень холестерину
  13. Коли можна запідозрити «знижений рівень холестерину» або гіпохолестеринемію?
  14. Висновок
 

Вступ

Незважаючи на те, що про холестерин людство дізналося ще у 18 столітті, говорити активно про нього стали в кінці 90-х. З появою анекдоту про те, що «сало — це чистий холестерин вбитої тварини», ми стали асоціювати цей термін з чимось поганим чи прямою загрозою для нашого здоров'я. Часто доводиться чути «У мене високий рівень холестерину» або «Потрібно перевірити холестерин». Спробуємо розібратися, що таке холестерин і чи потрібно його боятися.

 

Що таке холестерин? Для чого потрібен холестерин?

Холестеринце жироподібна речовина, необхідна нашому організму для:

  • створення здорових клітин (холестерин входить до складу мембран усіх клітин, в тому числі еритроцитів, гепатоцитів і т.д.);
  • забезпечення процесу  травлення (холестерин потрібен для вироблення жовчних кислот, які розщеплюють жир і створення жиророзчинних вітамінів (наприклад, вітаміну D);
  • синтезу гормонів (тестостерону, естрогену, прогестерону і навіть кортизолу);
  • синтезу вітаміну Д;
  • роботи імунної, репродуктивної, нервової систем. І в цілому, нормальної життєдіяльності організму.
 

Де береться холестерин?

Джерелами холестерину є частково продукти, які ми споживаємо (близько 20% від усієї кількості холестерину в організмі). Але основний відсоток речовини синтезується в печінці, яка відповідальна за створення 80% ендогенного холестерину. Іншими ділянками вироблення холестерину, але в дуже малій кількості є кора надниркових залоз, яєчок, яєчників та кишківник.

Печінка синтезує холестерин для експорту в інші клітини і також сприяє видаленню надлишкового холестерину з організму. Це досягається шляхом перетворення холестерину в солі жовчних кислот у жовчі, з якою він в кінцевому підсумку і виводиться. Крім того, печінка синтезує більшість ліпопротеїдів, необхідних для транспортування холестерину по всьому організму. Оскільки холестерин переноситься через кров, але маючи жироподібну структуру не розчиняється у крові, він приєднується до білків, які діють як його носії. Комбінація білків і холестерину називається ліпопротеїдами.

 

Ліпопротеїди високої (ЛПВЩ) та низької (ЛПНЩ) щільності або «поганий» і «хороший» холестерин

Існує кілька важливих типів ліпопротеїдів, відповідальних за переміщення холестерину. Основні це:

  • Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), які транспортують холестерин з печінки в інші клітини організму. Його часто називають «поганий» холестерин. Він переносить частки холестерину по всьому тілу і може накопичуватися на стінках пошкоджених судин, роблячи їх менш еластичними і звуженими.
  • Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ), або «хороший» холестерин, який поглинає надлишок холестерину в організмі і транспортує його в печінку для виведення з жовчю. Ці ліпопротеїди добре розчинні і не схильні до виділення холестерину в осад на стінках судин (тобто не сприяють утворенню атерогенних бляшок).
     

Часто, коли говорять про високий рівень холестерину, мають на увазі підвищений рівень холестерину ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності ЛПНЩ і ЛПДНЩ. Коли рівень ЛПНЩ збільшується, підвищується ризик серцево-судинних захворювань.

Холестерин ліпропотеїдів низької щільності (ЛПНЩ) або поганий холестерин

  • складає більшу частину холестерину в організмі;
  • його високий рівень може спричинити утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин;
  • є однією із причин збільшення ризику для серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт.
     

Холестерин ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) або хороший холестерин

Він допомагає переміщувати «поганий» холестерин з артерій і інших частин тіла назад в печінку для руйнування і активного виведення з організму

Холестерин ліпопротеїдів дуже низької щільності (пре-бета ліпротеїди). Тригліцериди.

Зазвичай при тестуванні на рівень холестерину також перевіряють інформацію про рівень тригліцеридів.  Це ще один тип жиру, що виробляється печінкою, який часто підвищується у пацієнтів із надмірною вагою тіла.

  1. Пре-бета-ліпопротеїди, утворюються в печінці
  2. Є головною транспортною формою ендогенних тригліцеридів
  3. Їх відносять до атерогенних ліпопротеїдів, які беруть участь в механізмі утворення атеросклеротичних бляшок
  4. Високі рівні цього жиру можуть бути фактором ризику серцево-судинних захворювань, а також інших захворювань.

Контроль над рівнем «поганого» холестерину є важливим для зниження ризику розвитку серцевих захворювань, серцевого нападу або інсульту.

З високим рівнем холестерину можуть розвиватися жирові відкладення в кровоносних судинах. Згодом вони збільшуються, що ускладнює проходження достатньої кількості крові через артерії. Іноді ці відкладення раптово відокремлюються і створють згусток, який  може викликати серцевий напад або інсульт переміщуючись за допомогою кровообігу до серця або мозку. 

 

Спадковість або «високий холестерин» у спадок

Сімейна гіперхолестеринемія є спадковим захворюванням, яке викликає атипові високі рівні холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ-Х). При цьому захворюванні печінка не в змозі утилізувати природний запас холестерину, який постійно виробляється. В результаті холестерин досягає небезпечно високого рівня, що різко збільшує ризик відкладень атеросклеротичних бляшок і розвитку у людини ішемічної хвороби серця (нестачі кисню, що надходить до серця через звуження судин). Уявіть собі несправну утилізацію сміття через сміттєпровід. Щоночі вам потрібно викинути нове сміття і зіпсовану їжу, але попередні відходи вже забили труби. Як ви вже здогадалися, це швидко може призвести до катастрофи. Якщо ваша печінка не фільтрує і не переробляє холестерин ЛПНЩ належним чином, це мало чим відрізняється від неправильної утилізації сміття. Судини найбільш страждають через відкладення бляшок холестерину – вони звужуються і мають меншу гнучкість.

Високий рівень холестерину часто може діагностуватися тільки при здачі лабораторних аналізів після того як пацієнт вже переніс серцевий напад або інсульт. Негайно повідомте свого лікаря, якщо у членів вашої сім'ї були такі захворювання, особливо в молодому віці і подумайте про перевірку свого стану здоров'я та здачу аналізів.

 

Симптоми високого холестерину

Іноді холестерин відкладається на поверхні шкірних покривів (у вигляді бляшок на шкірі обличчя, нижніх повіках, кінцівках і тулубі, але найбільш небезпечними є накопичення холестерину всередині нашого організму, які не видно без допомоги лабораторного тестування. Часто високий рівень холестерину низької щільності в організмі не має симптомів. І в більшості випадків захворювання вчасно не виявляється, що може призвести до серцевого нападу, інфаркту міокарда, інсульту в ранньому віці, а також проблем з іншими судинами через атеросклероз.

Аналіз крові на холестерин – єдиний спосіб визначити підвищений холестерин чи ні. Нормою загального холестерину в крові вважаються показники до 5 ммоль/л.

Раннє виявлення підвищеного холестерину має вирішальне значення. Звичайні тести ліпідної панелі вчасно виявляють підвищені рівні холестерину низької щільності і високий рівень тригліцеридів. Тим самим попереджуючи ризик серцевих і інших захворювань. Оскільки дієта, регулярні фізичні вправи, а коли потрібно і ліки можуть допомогти своєчасно знизити холестерин.

 

Як знизити рівень холестерину?

Щоб знизити рівень холестерину, варто дотримуватися кількох основних рекомендацій:

  1. Здорове харчування: збільшіть споживання фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, горіхів і насіння. Уникайте насичених жирів і трансжирів, обмежте споживання червоного м’яса і продуктів з високим вмістом цукру.
  2. Фізична активність: регулярно займайтеся фізичними вправами, принаймні 30 хвилин на день. Це може бути ходьба, біг, плавання або їзда на велосипеді.
  3. Контроль ваги: якщо у вас є надмірна зайва вага, постарайтеся схуднути. Навіть втрата кількох кілограмів може значно покращити рівень холестерину.
  4. Відмова від куріння і обмеження алкоголю: куріння підвищує рівень «поганого» холестерину, а надмірне вживання алкоголю може сприяти збільшенню ваги і підвищенню рівня холестерину.
  5. Ліки за призначенням лікаря: у деяких випадках, для зниження холестерину можуть бути призначені ліки, які треба приймати під наглядом фахівця.

Дотримання цих порад допоможе знизити рівень холестерину і покращити загальний стан здоров’я.

 

Аналізи на холестерин і ліпідний профіль

Ліпідний профіль складає:

Ви можете здати ці основні показники окремо або замовити розгорнутий аналіз ліпідного профілю за програмою Комплекс №112 «Ліпідограма» або Комплекс №113 «Ліпідограма розширена», які містять додатково дослідження:

  • рівня тригліцеридів
  • індекс атерогенності
  • наявність Аполіпопротеїну - А 1, Аполіпопротеїну- В, Ліпопротеїну (а) – додаткових факторів розвитку атеросклерозу.
 

Норма холестерину в крові

  • Загального – вважаються показники від 3,1 до 5 ммоль/літр;
  • Рівень тригліцеридів або ліпопротеїдів дуже низької щільності від 0,14 до 1, 82 ммоль/літр;
  • У жінок рівень ЛПВЩ не менше 1,42 ммоль/літр, а ЛПНЩ від 2,2 до 4,8 ммоль/літр;
  • У чоловіків рівень ЛПВЩ - 1,68 ммоль/л, а ЛПНЩ від 2,2 до 4,8 ммоль/л.
     

Таблиця норми холестерину у жінок по віку та чоловіків

Вік Загальний холестерин ммоль/л
Чоловіки та жінки
20-29 років 3.2-5.8
30-39 років 3.4-6
40-49 років 3.9-6.9
50-59 років 4.0-7.2
60-69 років 4.4-7.7
70 років і більше 4.5-7.8


Коли рекомендують здавати аналізи на холестерин?

Молоді люди без факторів ризику серцево-судинних захворювань зазвичай проходять тестування один раз у віці від 17 до 19 років. Повторне тестування для дорослих без факторів ризику для серцевих захворювань зазвичай проводиться кожні п'ять років.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує проводити тестування холестерину кожні 4-6 років для людей у ​​віці 20 років і старше.

Пацієнти, які приймають ліки для боротьби із підвищеним холестерином, наприклад статини, повинні перевіряти рівень холестерину за рекомендацією лікаря або через 4-12 тижнів після першої дози, а потім кожні 3-12 місяців після цього.

Рекомендується перевіряти рівень холестерину не рідше одного разу на п'ять років, якщо у людини загальний холестерин становить 5,2 ммоль або є передумови для розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.  До додаткових причини можливого розвитку серцевих захворювань належить цукровий діабет, високий кров'яний тиск або використання антигіпертензивних препаратів), низький рівень ЛПВЩ, сімейний анамнез ішемічної хвороби серця (ІХС), гіперхолестеринемія, а також куріння сигарет.

Фактори ризику наявності підвищеного холестерину охоплюють:

  • Незбалансоване харчування. Вживання жирів, що містяться в продуктах тваринного походження, і трансжирів, що є в деяких соусах, крекерах і навіть попкорні, може підвищити рівень холестерину. Продукти з високим вмістом холестерину, такі як червоне м'ясо і жирні молочні продукти, також підвищують рівень холестерину.

  • Ожиріння. Наявність індексу маси тіла (ІМТ) 30 або вище  значно підвищує ризик високого рівня холестерину.
  • Недостатнє фізичне навантаження.
  • Куріння сигарет пошкоджує стінки кровоносних судин, роблячи їх більш схильними до накопичення жирових відкладень. Куріння також може знизити рівень «хорошого» холестерину.
  • Похилий вік. Оскільки хімічні процеси змінюються з віком, ризик підвищення поганого холестерину зростає. Наприклад, з роками печінка стає менш здатною видаляти холестерин ЛПНЩ.
  • Цукровий діабет. Високий рівень цукру в крові сприяє підвищенню рівня небезпечного холестерину, викликаного ліпопротеїдами дуже низької щільності (ЛПДНЩ), і зниження рівня холестерину ЛПВЩ. Високий рівень цукру в крові також пошкоджує  стінку судин, що сприяє відкладенню холестерину на пошкоджених ділянках.
  • Підвищений тиск. Це є сигналом наявності проблем з серцево-судинною системою які виникають при високому рівні холестерину.
  • Захворювання печінки та шлунково-кишкового тракту  теж сприяють порушенню обміну холестерину.
  • Ендокринні захворювання також впливають на синтез холестерину.
  • Розвиток атеросклерозу. Високий рівень холестерину може викликати небезпечне накопичення холестерину та інших відкладень на стінках кровоносних судин (атеросклероз). Ці відкладення (бляшки) можуть зменшити кровообіг через артерії.
  • Стенокардія (ішемічна хвороба серця). Якщо пошкодженні артерії, які постачають серце кров'ю (коронарні артерії), може турбувати характерний боль у грудях (стенокардія) або інші симптоми ішемічної хвороби серця.
  • Інфаркт. Якщо холестеринові бляшки на стінках судин розриваються,  в місці пошкодження може утворитися згусток крові (тромб). Згусток блокує потік крові, закупорюючи судину нижче. Якщо кровопостачання в частині органу припиняється, виникає некроз його тканинах (змертвіння), що спостерігається, наприклад, при інфаркті міокарда.
  • Інсульт. Подібно до серцевого нападу, інсульт виникає, коли згусток крові блокує кровообіг в частині мозку.
 

Профілактика високого рівня холестерину

Щоб  запобігти виникненню високого рівню холестерину, ви можете:

  • Дотримуватися дієти з низьким вмістом солі та переважанням фруктів, овочів, цільного зерна;
  • Обмежити кількість тваринних жирів і використовувати рослинні жири в помірних кількостях;
  • Підтримувати здорову вагу;
  • Кинути палити та зменшити споживання алкоголю;
  • Робити фізичні вправи не менше 30 хвилин в день;
  • Намагатися контролювати  рівень стресу.
     

До продуктів, які знижують рівень холестерину належать:

  • Овес: високий вміст розчинних волокон допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину;
  • Ячмінь та інші цільні злаки: також багаті розчинними волокнами;
  • Квасоля: має високий вміст волокон і засвоюється повільно;
  • Горіхи: зокрема, мигдаль і волоські горіхи, можуть покращувати ліпідний профіль крові;
  • Жирна риба: омега-3 жирні кислоти допомагають знижувати рівень тригліцеридів;
  • Оливкова олія: містить здорові жири, які можуть допомогти знизити рівень холестерину;
  • Фрукти: особливо ті, що багаті пектинами, як яблука та цитрусові;
  • Авокадо: багате мононенасиченими жирами, які можуть знижувати рівень «поганого» холестерину;
  • Темний шоколад: у помірних кількостях може підвищувати рівень «хорошого» холестерину;
  • Часник: має властивості, що сприяють зниженню холестерину.
     

Споживання цих продуктів у поєднанні зі здоровим способом життя може значно покращити рівень холестерину.

 

Знижений рівень холестерину

Знижений рівень холестерину – це теж проблема. Оскільки холестерин є важливим компонентом клітинних мембран, попередником гормонів, жовчних кислот та інших компонентів, що мають важливе значення в живому організмі, зменшення його кількості має негативні наслідки.

З'ясувалося, що люди з низьким рівнем холестерину частіше мають симптоми депресії та тривоги. Також існують дослідження, які доводять можливий зв'язок між низьким рівнем холестерину і ризиком розвитку раку. До того ж, холестерин необхідний для нормального синтезу статевих гормонів, фізіологічного перебігу вагітності та нормального менструального циклу. Низький рівень холестерину може бути пов'язаний з ризиком передчасних пологів або народження дитини з низькою вагою.

Зовнішні симптоми гіпохолестеринемії можуть проявлятися по-різному у кожної людини і саме лабораторна діагностика допомагає дізнатися  про їх причину.

 

Коли можна запідозрити «знижений рівень холестерину» або гіпохолестеринемію?

Гіпохолестеринемію можна отримати:

  • При регулярному недоїданні, строгих дієтах;
  • При наявності захворювань зі зниженою функцій печінки (в тому числі цирозів, гепатитів);
  • Запальних захворюваннях кишківника або ентеропатіях з втратою білка;
  • При гіпертиреозі або гіпоадренокортицизмі (хворобі Аддісона), знижена кількість глюкокортикоїдів може знизити кишкову абсорбцію холестерину;
  • Якщо ви піддаєтеся хронічному стресу;
  • При гіпертиреозі або надактивній роботі щитовидної залози;
  • Наднирковій недостатності;
  • При мальабсорбції (недостатньому всмоктуванні поживних речовин з кишківника), наприклад, при целіакії;
  • При лейкемії.
 

Висновок

Холестерин є складовою частиною багатьох клітин організму. Він необхідний для синтезу стероїдних гормонів, жовчних солей і вітаміну D. І підвищення, і зниження нормального рівня холестерину небезпечне для здоров'я. Порушення метаболізму холестерину може призвести до серцево-судинних захворювань, серцевих нападів і навіть депресії. Тільки 20% від усієї кількості холестерину в організмі ми вживаємо з продуктами харчування. Основний відсоток речовини (80%) синтезується в печінці. Наявність пошкоджень стінок судин, наприклад при цукровому діабеті, сприяють утворенню холестеринових бляшок холестеринів. Симптоми порушення ліпідного обміну найчастіше відсутні. Аналіз крові на холестерин – єдиний спосіб визначити підвищений холестерин чи ні. Нормою загального холестерину в крові вважаються показники до 5 ммоль/л. Медична лабораторія ДІЛА розробила скринінгові програми, які допоможуть виявити порушення ліпідного обміну і важливі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань: атеросклерозу судин головного мозку, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда.

Питання та відповіді

Про що свідчить високий холестерин?

Високий холестерин свідчить про підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як атеросклероз, інфаркт та інсульт.

Як правильно здавати кров на холестерин?

Здавати кров на холестерин необхідно натщесерце, уникати фізичних навантажень і стресів та не вживати алкоголь за 24 години до аналізу.

Що не можна їсти при високому холестерині?

При високому холестерині не можна їсти продукти з високим вмістом насичених жирів і трансжирів, такі як жирне м’ясо, смажені страви, випічка та фастфуд.

Які фрукти знижують холестерин?

До фруктів, які знижують холестерин, належать яблука, груші, апельсини, грейпфрути, авокадо та ягоди, завдяки їхньому високому вмісту клітковини та антиоксидантів.

Який орган відповідає за холестерин?

Печінка є основним органом, що відповідає за виробництво та регулювання рівня холестерину в організмі.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому