Анемія є одним з найпоширеніших патологічних синдромів у світі. Незважаючи на те, що проблема однаково стосується чоловіків і жінок та не залежить від віку, на анемію частіше страждають жінки і діти раннього віку.
Анемією називається стан, при якому спостерігається зниження рівня гемоглобіну та/або червоних кров'яних клітин у крові в порівнянні з нормальними показниками у людей даного віку і статі, що призводить до ряду порушень в роботі організму. Може бути як самостійним захворюванням, так і проявом або ускладненням інших хвороб.
Критерії анемії ВООЗ:
- чоловіки: гемоглобін нижче 130 г/л;
- жінки: гемоглобін нижче 120 г/л.
Основні симптоми анемії:
- головний біль, запаморочення, поява «мушок» перед очима, шум у вухах;
- швидка стомлюваність, загальна слабкість, сонливість;
- задишка при незначному фізичному навантаженні;
- прискорене серцебиття, напади болю в серці, подібні до стенокардії;
- блідість шкіри, видимих слизових оболонок, нігтьових лож;
- втрата апетиту, зниження статевого потягу, порушення менструального циклу;
- ламкість нігтів, випадіння волосся, сухість шкіри;
- поява незвичайних смакових пристрастей, наприклад, до крейди, вугілля, вапна, землі, глини, до запахів бензину, гасу, що свідчить про порушення периферичної смакової чутливості;
- хейлоз (запалення червоної облямівки губ, тріщини, заїди).
Причини анемії
На думку експертів ВООЗ, основними причинами анемії є харчування та інфекції. Найбільш поширеним фактором розвитку захворювання служить дефіцит заліза. Це викликано одноманітною дієтою, багатою речовинами, що перешкоджають всмоктуванню заліза з харчових продуктів у шлунково-кишковому тракті. Брак заліза може також поєднуватися з дефіцитом інших речовин, що беруть участь у кровотворенні: фолієвої кислоти, вітамінів А і В 12.
Сприяє всмоктуванню заліза споживання тваринного білка і простих вуглеводів, таких як лактоза і фруктоза. Вітамін С та інші органічні кислоти (лимонна, бурштинова, яблучна) утворюють із залізом комплекси, які легко засвоюються організмом.
Пригнічує всмоктування заліза танін чаю, кави, речовини, що використовуються в якості консервантів і барвників, деякі лікарські препарати.
До груп ризику розвитку анемії відносяться такі категорії населення:
- послідовники вегетаріанських принципів харчування;
- люди, які страждають захворюваннями, що супроводжуються крововтратою (рясні менструації у жінок, геморой, неспецифічний виразковий коліт, рак);
- донори, які регулярно здають кров і плазму;
- вагітні та жінки;
- професійні спортсмени;
- категорії населення, що мають недостатнє харчування.
Залежно від причини розрізняють такі види анемій:
1. Обумовлені гострою або хронічною крововтратою (постгеморагічні): внаслідок травми, оперативного втручання з крововтратою, рясних менструацій (у жінок), при наявності захворювань, що супроводжуються кровотечами (геморой, виразка шлунку і дванадцятипалої кишки, онкологічна патологія).
2. Внаслідок порушення кровотворення: залізодефіцитна анемія, В 12-фолієводефіцитна анемія.
3. Внаслідок скорочення життя еритроцитів при достатній продукції їх кістковим мозком (гемолітичні): серповидноклітинна анемія, вроджені гемолітичні анемії (синдром Маньківського-Шоффара, таласемії), гемолітична хвороба новонароджених, отруєння гемолітичними отрутами (свинцем).
4. Внаслідок недостатньої продукції еритроцитів кістковим мозком (гіпо- та апластичні).
5. При заміщенні нормального кровотворення пухлинним процесом: лейкемії.
Діагностика анемії
Анемія може протікати без особливих проявів, залишаючись непоміченою багато років, поки не виявляється під час медичного огляду і лабораторної діагностики.
Експерти МЛ ДІЛА розробили
Програму 175 «Вияви причину анемії» для профілактичного обстеження, яка дозволяє не тільки вчасно виявити розвиток анемії, але і встановити її причину і ступінь тяжкості, на підставі чого лікар зможе призначити максимально ефективне лікування.
Обстеження рекомендується проходити регулярно:
- людям з високою фізичною активністю і спортсменам, дітям під час активного росту і статевого дозрівання, донорам, людям, які дотримуються вегетаріанської дієти, дітям і дорослим з паразитарними захворюваннями з метою профілактики;
- жінкам на етапі планування і під час вагітності;
- чоловікам, жінкам і дітям при наявності скарг, що супроводжуються ознаками анемії, після сильної крововтрати, за раніше встановленого діагнозу анемії для контролю лікування;
- дітям з вродженим дефіцитом заліза.
Профілактичні заходи
Крім лікування, спрямованого на усунення основної причини анемії, велика роль належить коригуванню дієти. Харчування при анемії повинно бути багате на вітаміни групи В, особливо фолієву кислоту і В 12, залізо та білки.
Продукти, які необхідно вживати при анемії:
- червоне м'ясо, печінка;
- риба;
- молочні продукти;
- зелень (салати, петрушка, кріп, шпинат);
- горіхи (фісташки, фундук, волоський горіх);
- бобові (квасоля, горох);
- злакові каші;
- овочі (буряк, морква, помідор, картопля, кабачки, патисони);
- фрукти (гранат, айва, абрикос, виноград, яблука, банани, апельсини, вишні, черешні);
- свіжі фруктові соки.