Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
У структурі харчової алергії яйцям відведено значне місце як за поширеністю, так і по важкості клінічних проявів. Алергічні реакції індукуються яйцями різних птахів, однак, найчастіше спостерігається алергія до курячих яєць. Яєчний білок, особливо сирий, є облігатним алергеном. Не є видоспецифічним, тобто заміна на яйця інших птахів не усуває небезпеки алергічної реакції. Білок курячого яйця легко проникає через слизову оболонку кишечника в незміненому вигляді. Алергічні реакції можуть розвиватися і на продукти, до складу яких входять яйця: майонез, соуси, кондитерські вироби, деякі макаронні вироби. Слід пам'ятати про можливість розвитку алергічних реакцій при проведені щеплень вакцинами, що містять домішки тканин курячого ембріона або різних частин плодового яйця (наприклад, щеплення проти кліщового енцефаліту, жовтої лихоманки). Найчастіше, у пацієнтів з алергією до курячого білка розвиваються алергічні реакції негайного типу, опосередковані антитілами IgЕ-типу. Алергія до курячих яєць проявляється шкірною алергією (екземою, набряком Квінке), порушеннями функції дихальної системи (алергічним ринітом, бронхіальною астмою) і шлунково-кишкового тракту (кишкова диспепсія - порушення випорожненнь, а також нудотою і блювотою). Якість тесту підтверджується сертифікатом програми зовнішньої оцінки якості Quality Club.Показання для призначення
1.Харчова алергія, підозра на сенсибілізацію до яєць;
2.Обстеження дітей з атопічним дерматитом, кропив'янкою, ангіоотеком, бронхіальною астмою, алергічним ринітом / кон'юнктивітом, шлунково-кишковими розладами, анафілактичним шоком і іншими проявами алергічних захворювань
Маркер
Маркери сенсибілізації до антигенів яйця
Клінічна значущість
2.Прогноз ризику системних реакцій при вживанні яєць
3.Обгрунтування рекомендацій щодо елімінації яєць;
Склад показників:
Алергокомпонент яйця nGal d 2, яєчний овальбумін, IgE (f232)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Алергокомпонент яйця, nGal d1 яєчний овомукоїд, IgE (f233)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Метод ImmunoCAP
Алергокомпонент яйця, nGal d 4 яєчний лізоцим, IgE (k208)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Метод ImmunoCAP
Специфічні IgE, Яєчний жовток (f75)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Метод ImmunoCAP
Алергокомпонент яйця, nGal d 3 яєчний кональбумін, IgE (f323)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Метод ImmunoCAP
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
Інтерференція:
- Не виявлено
- Не виявлено
Інтерпретація:
- Справжня сенсибілізація до алергенів яйця
- Відсутність сенсибілізації до алергенів, що входять до складу дослідження