Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Пшениця є одним з основних зернових злаків, що належать до сімейства трави (Poaceae або Gramineae), і є основним продуктом харчування по всьому світу. rTri a19 омега-5 гліадін- мажорний алерген пшениці, маркер істинної сенсибілізації до пшениці, яка асоційована з негайною алергією на пшеницю і WDEIA (анафілаксія післе вживання пшениці, індукована фізичним навантаженням, прийомом НПЗЗ, прийомом алкоголю або стресом). У дітей IgE-антитіла до Oмега-5 гліадіну (Tri a 19) асоційовані з ризиком миттєвих реакцій на пшеницю. Перехресно-реактивний щодо інших гліадинів пшениці. Ig E до rTri a19 омега-5 гліадін - маркери важких алергічних реакцій при вживанні пшениці. rTri a 14 - рекомбінантний білок, що не містить CCD, відноситься до білків переносників ліпідів (LTP). Призводить до алергічних реакцій при прийомі всередину, контакті зі шкірою і вдиханні пшеничного борошна (астма пекаря). Висока стійкість LTP до теплової обробки і протеолітичному розщепленнюв в травному тракті, дозволяє алергену проникати в кишковий тракт в майже незмінному стані, і викликати розвиток важких реакцій.Tri a 14 (LTP) мажорний алерген пшениці, може бути маркером перехресної реактивності до рослинної їжі: підродини Розацею, Prunoideae (персик, абрикос, слива) і Pomoideae (яблуко). Високий рівень перехресної реактивності спостерігається серед фруктів і овочів, таких як: солодкий каштан, капуста, волоський горіх, салат, і лісовий горіх, виноград і ін.Показання для призначення
1.Діагностіка сенсибілізації до алергокомпонентів пшениці 2. Для оцінки ризику розвитку системних алергічних реакцій і розвитку WDEIA- синдрому 3.Обгрунтування рекомендацій щодо елімінації пшениці"
Маркер
"rTri a19, омега-5 гліадин, мажорний алерген пшениці, маркер істинної сенсибілізації до пшениці, маркер ризику розвитку WDEIA- синдрому;
rTri a 14 - Мажорний алерген пшениці, може бути маркером перехресної реактивності до рослинної їжі"
Клінічна значущість
Склад показників:
Алергокомпонент пшениці, rTri a 19 Omega-5 Gliadin, IgE (f416)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Алергокомпонент пшениці, rTri a14 LTP, IgE (f433)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Метод ImmunoCAP
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.