Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Селера має високу алергізучу активність, цвіте в липні-серпні. Може викликати алергічну реакцію негайного типу від кропив'янки до анафілактичного шоку. Майже у 30% хворих, які страждають харчовим алергічним синдромом, причиною є селера, особливо його бульби. Можливі перехресні реакції з алергенами інших представників сімейства зонтичних: морквою, анісом, кумином, фенхелем, коріандром, тмином, кропом, петрушкою, проте можливі перехресні алергічні реакції з латексом, екзотичними фруктами і плодами рослин родини розових, горіхами. Описані алергічні синдроми «береза-полин-селера», «селера-морква-береза-полин-спеції».
Показання для призначення
Для діагностики алергічних захворювань (харчова алергія, атопічний дерматит, бронхіальна астма, алергічний риніт, респіраторний алергоз).
Для оцінки ризику розвитку алергічних реакцій до селери
Маркер
Маркер сенсибілізації до селери
Клінічна значущість
Склад показників:
Специфічні IgE, селера (f85)
Діапазон вимірювань: 0.1 - 100
Одиниця виміру: кОд/л
Референтні значення:
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.