Анафілаксія є потенційно смертельним розладом, який недостатньо розпізнається та лікується. Частково, це може бути пов’язано з нерозумінням того, що анафілаксія є набагато ширшим синдромом, ніж «анафілактичний шок», і найважливіше це раннє розпізнавання та лікування (своєчасне введення адреналіну), що запобігає небезпечному для життя прогресуванню респіраторних та/або серцево-судинних симптомів і ознак, включаючи шок.
Найчастішими причинами анафілаксії є розвиток опосередкованих імуноглобуліном Е (IgE) реакцій на їжу, ліки та укуси комах. Але результати останніх досліджень свідчать, що будь-який агент, здатний викликати раптову системну дегрануляцію тучних клітин (не обов’язково IgE опосередковану) може спричинити розвиток анафілаксії.
Причини анафілаксії залежить від віку та відрізняються в різних географічних регіонах. Так серед дітей у Європі типовими причинами харчової анафілаксії є арахіс, фундук, молоко та яйця, а у дорослих — пшениця, селера та молюски; фрукти, зокрема персики, також є типовими причинами харчової анафілаксії у дорослих у деяких європейських країнах, таких як Іспанія та Італія.
Анафілаксія, спричинена отрутою ос і бджіл, зазвичай поширена у країнах, де розвинуте бджільництво.
Анафілаксія на лікарські засоби, найчастіше пов’язана з використанням антибіотиків та НПЗП і залежить від шляху введення. Серед антибактеріальних препаратів на першому місці - бета-лактамні антибіотики.
Наявність супутніх факторів часто є додатковою, але суттєвою причиною виникнення симптомів анафілаксії. Прикладами є:
На жаль, також існують випадки, коли причина анафілаксії залишається невизначеною (ідіопатична анафілаксія).
Анафілаксію може бути важко розпізнати, оскільки вона може імітувати інші стани та характеризується швидкою зміною симптомів.
Таблиця 1
Клінічні критерії діагнозу анафілаксії (згідно з оновленими рекомендаціями EAACI 2022)
АНАФІЛАКСІЯ Є ВИСОКОЙМОВІРНОЮ, ЯКЩО ВИКОНУЄТЬСЯ БУДЬ-ЯКИЙ ІЗ ТРЬОХ НАСТУПНИХ КРИТЕРІЇВ: |
1. Гострий початок захворювання (від хвилин до кількох годин) з ураженням шкіри, слизової оболонки або обох (наприклад, генералізована кропив’янка, свербіж або почервоніння, набряк губ, язика та язичка) |
І ЯК МІНІМУМ ОДНЕ З НИЖЧЕ ЗАЗНАЧЕНОГО: |
A. Порушення дихання (наприклад, задишка, хрипи та бронхоспазм, стридор, гіпоксемія) B. Зниження артеріального тиску * або супутні симптоми дисфункції кінцевих органів (наприклад, гіпотонія, колапс, синкопе, нетримання сечі) |
2. ДВА ЧИ БІЛЬШЕ З НИЖЧЕ ЗАЗНАЧЕНОГО, які виникають швидко після впливу МОЖЛИВОГО алергену для цього пацієнта (від хвилин до кількох годин): |
A. Ураження слизової оболонки шкіри (наприклад, генералізована кропив’янка, свербіж, припухлість губ, язика, язичка) B. Порушення дихання (наприклад, задишка, хрипи та бронхоспазм, стридор, гіпоксемія) C. Зниження артеріального тиску * або супутні симптоми (наприклад, гіпотонія, колапс, синкопе, нетримання сечі) D. Стійкі шлунково-кишкові симптоми (наприклад, переймоподібний біль у животі, блювота) |
3. Зниження артеріального тиску після контакту з ВІДОМИМ для цього пацієнта алергеном (від хвилин до кількох годин): |
A. Немовлята та діти - низький систолічний (залежно від віку)* або зниження більш ніж на 30% систолічного артеріального тиску (АТ) B. Дорослі - систолічний АТ менше ніж 90 мм рт.ст. або більше ніж на 30% зниження від вихідного рівня цієї особи |
*Низький систолічний тиск у дітей визначається як:
Менш як 70 мм рт. ст. від 1 місяця до 1 року
Менше (70 мм рт. ст. + [2 x вік]) від 1 до 10 років
Менш як 90 мм рт.ст. від 11 до 17 років
Вище вже було сказано, що симптоми анафілаксії можуть бути досить різноманітними. Серед найпоширеніших симптомів виділяють:
Чи можна спрогнозувати ступінь тяжкості анафілаксії?
Анафілаксія є непередбачувана. Воно може мати легкий перебіг і зникати спонтанно внаслідок ендогенного вироблення компенсаторних медіаторів (наприклад, адреналіну, ангіотензину ІІ, ендотеліну та інших), або навпаки, прогресувати протягом декількох хвилин до дихальної або серцево-судинної недостатності та смерті. На початку анафілактичного епізоду неможливо передбачити, наскільки важким він стане, як швидко прогресуватиме. Чи вирішиться швидко й повністю, чи стане двофазним, чи затяжним, оскільки фактори, що визначають перебіг анафілаксії в окремого пацієнта не повністю зрозумілі.
Тому раннє введення адреналіну має важливе значення для запобігання прогресуванню до небезпечних для життя проявів. Затримка введення адреналіну вважається одним із факторів ризику, що призводять до смерті.
Фактори ризику також залежать від тригера та включають літній вік, наявну серцево-судинну захворюваність і багато інших станів. Безпосередньою причиною смерті зазвичай є або асфіксія внаслідок обструкції верхніх або нижніх дихальних шляхів, або серцево-судинний колапс.
Смерть від анафілаксії може статися протягом декількох хвилин. У серії зі 164 випадків смертельної анафілаксії середній проміжок часу між появою симптомів і зупинкою дихання або серця становив 5 хвилин при ятрогенній анафілаксії (зазвичай через анестетики, внутрішньовенні препарати та контрастні речовини), 15 хвилин при попаданні при укусі отрути комах, та 30 хвилин при анафілаксії, спричиненій їжею.
Анафілаксія зазвичай характеризується швидким початком, еволюцією симптомів та остаточним зникненням симптомів і ознак.
Водночас сьогодні відомі декілька варіантів анафілактичних реакцій, які розрізняються за часом та тривалістю.
Однофазна анафілаксія — цей тип анафілактичної реакції є найпоширенішим, і становить від 80 до 94% усіх епізодів. Однофазна відповідь зазвичай досягає піку протягом годин після появи симптомів, а потім або зникає спонтанно, або після лікування, зазвичай протягом кількох годин.
Двофазна анафілаксія — двофазна анафілаксія визначається як рецидив симптомів, що відповідають діагностичним критеріям анафілаксії, що розвивається протягом 1–48 годин після очевидного розв’язання початкового анафілактичного епізоду без додаткового впливу збудника. Сучасна література свідчить про те, що двофазні реакції виникають приблизно в 5 % випадків. Повторні симптоми зазвичай виникають протягом 12 годин після зникнення початкових симптомів. Висока тяжкість на початковій фазі та потреба в більш ніж одній дозі адреналіну можуть бути факторами ризику двофазної анафілаксії.
Тривала анафілаксія — тривала або стійка анафілактична реакція триває від годин до днів без чіткого повного вирішення.
Рефрактерна анафілаксія — визначається як стійка анафілаксії після відповідного дозування адреналіну з трьома або більше відповідними дозами або початку внутрішньовенної інфузії адреналіну разом із симптоматично спрямованим медичним лікуванням (наприклад, внутрішньовенне введення рідини для гіпотензії).
Відстрочена анафілаксія. Початок анафілаксії може бути відстроченим (тобто через години, а не хвилини після контакту зі збудником), як це можна спостерігати у випадках Альфа-гал синдрому - харчової алергії, пов’язаною із вживанням червоного м’яса.
Складнощі діагностики
Анафілаксію не завжди легко розпізнати клінічно. Схеми ураження органів-мішеней варіабельні та можуть відрізнятися в окремих осіб, а також у різних епізодів у однієї людини. Анафілаксія, ймовірно, недостатньо діагностується та не повідомляється з різних причин:
Чи потрібні лабораторні дослідження?
Попри те, що анафілаксія є клінічним діагнозом і лікування не може чекати лабораторного підтвердження, клінічний діагноз іноді може бути підтверджений ретроспективно документально підтвердженими підвищеними концентраціями загальної триптази або гістаміну в сироватці або плазмі крові
Для вимірювання рівня триптази - медіатору тучних клітин і базофілів дуже важливо взяти зразки крові незабаром після появи симптомів, оскільки підвищення є тимчасовим. Оптимально, щоб зразок крові для вимірювання триптази був отриманий протягом 15 хвилин – 3 годин після появи симптомів. Однак рівень триптази може залишатися підвищеним протягом 6 або більше годин після початку, і тому все ще може бути інформативним, якщо його отримати через 3 години. З інструкцією щодо правильного відбору проб можна ознайомитися на за посиланням.
Рівень триптази в межах норми не може бути використаний для спростування клінічного діагнозу анафілаксії. Анамнез важливіший за результати аналізів. Наприклад, у осіб з анафілаксією, спричиненою їжею, або у пацієнтів з нормальним артеріальним тиском рівні триптази рідко бувають підвищеними, навіть у зразках крові, взятих в оптимальний час протягом 15 хвилин – 3 годин після появи симптомів.
Послідовні вимірювання загальної триптази в сироватці або плазмі протягом кількох годин можуть підвищити чутливість і специфічність тестів.
Визначення підвищення загального рівня триптази вище базового рівня може бути більш чутливим, ніж одноразове вимірювання. У дорослих з алергічними реакціями, спричиненими отрутою, підвищення рівня триптази ≥2,0 мкг/л було на 73% чутливим і на 98% специфічним для анафілаксії. 60% дітей з анафілаксією мали підвищення рівня триптази ≥2 + 1,2 вихідного рівня. Важливо, що в більшості випадків початковий рівень триптази пацієнта спочатку невідомий і повинен бути встановлений після того, як усі симптоми зникнуть і пацієнт перебуває у своєму звичайному стані здоров’я.
Якщо рівень триптази, отриманий через 24 або більше годин після зникнення симптомів, все ще підвищений, пацієнта слід направити до алерголога/імунолога для оцінки можливого системного мастоцитозу або синдрому активації тучних клітин. Пацієнти з розладами мастоцитів можуть мати гіпотензивні реакції на укуси комах навіть за відсутності IgE-опосередкованої алергії.
Важливим є те, що триптаза може бути підвищена при багатьох інших станах, включаючи мієлопроліферативні розлади та інші стани, що потребує додаткового обстеження.
Також необхідно пам’ятати, що своєчасна діагностика харчової медикаментозної або більш рідкісної алергії, яка проводиться за допомогою молекулярної діагностики (моно та багатокомпонентної) та загально клінічні дослідження (ЗАК, біохімічні дослідження) є чудовим фактором попередження ризиків та мати можливість запобігати ситуації і бути до неї готовими.
Джерела: