Загальна характеристика
"Хром - життєвоважливий мікроелемент, складова частина інсуліну та трипсину. Він пов'язаний з нуклеїновими кислотами, захищаючи їх від денатурації. Передбачається, що недостатність хрому в організмі може бути одним з факторів, що викликають порушення толерантності до глюкози (дефіцит хрому виявлений при цукровому діабеті II типу).
Біологічно активна форма хрому, імовірно, представляє комплекс Cr3 + з нікотиновою кислотою, аналогічно фактору толерантності до глюкози, виявленому в пивних дріжджах. Описано фізіологічні ефекти хрому, що стосуються ліпідного обміну (з підвищенням концентрації холестерину ліпопротеїдів високої щільності).
Шляхи метаболізму і токсичність хрому залежать від ступеня окислення. Абсорбція в шлунково-кишковому тракті хрому низька - 0,4 - 2,5%. Cr3 + після всмоктування переноситься в крові в комплексі з бета-глобулінами (переважно - трансферрином), виділяється переважно з сечею. Хоча з'єднання Cr3 + вважаються відносно нетоксичними, але при прийомі у високих дозах може викликати ураження печінки і нирок. Cr6 + може надходити через шкіру і має канцерогенні властивості. Його присутність в парах і пилу на виробництві пов'язано з підвищенням частоти раку легенів, дерматитів, шкірних виразок. Прийом всередину може призвести до появи запаморочення, болю в області черевної порожнини, нудоті, анурії, судом, шоку і коми.
Показано, що рівень хрому в волоссі корелює з підвищенням його вмісту в сироватці і в сечі при професійній експозиції до цього елементу. Знижений рівень хрому в волоссі у пацієнтів з цукровим діабетом показував кореляцію зі зниженням рівня хрому в сироватці крові (вміст хрому в сечі пацієнтів з цукровим діабетом підвищено). "
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: цільна ВК/Na-He. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з содіум-гепаріном, 2 пробірки по 4,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження