Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Желатин отримують з колагену, який міститься у шкірі, кістках та тканинах тварин. Найчастіше желатин виробляється з тканин корів та свиней. Желатин є загальною складовою в таких продуктах, як желе, йогурти, заморожені продукти, багато солодощів. Він широко застосовується у фармакологічній промисловості як компонент капсул лікарських засобів, оболонок таблеток, як стабілізатор у вакцинах. Тяжкі алергічні реакції, включаючи анафілаксію, розвивалися після внутрішньовенного введення модифікованих рідких желатинів як плазмозамінники.
Деякі поствакцінальні алергічні реакцій на вакцини MMR (комбінована атенуйована жива вакцина від інфекцій: епідемічний паротит, краснуха, кір) та вітряної віспи пов'язували з желатиновим наповнювачем. Системні алергічні реакції можуть виникнути також при прийомі харчових продуктів, що містять желатин, і використанні медичних препаратів, що містять желатин (желатин міститься в супозиторіях, в оболонках капсул і таблеток).
Прояви IgE-опосередкованих реакцій: шкірні висипання у вигляді кропив'янки та оральної алергії (набряк і свербіж губ, язика та горла) до анафілактичних реакцій.
Люди, які мають алергію на желатин, мають ризик виникнення перехресних алергій на інші продукти, отримані від корів: молочні продукти, м'ясо. Нерідко зустрічається перехресна реактивність між продуктами (наприклад, бичачим сироватковим альбуміном та альбумінами кіз та свиней).
Також описано перехресну реактивність між альбуміном кішки та свининою (синдром "свинина – кішка"). Алергічні реакції на желатин великої рогатої худоби та свиней зустрічається рідше, проте через перехресну реактивність желатин, що входить до складу солодощів, лікарських капсул і вакцин, може стати причиною алергічних реакцій (аж до анафілаксії) у пацієнтів, які страждають на алергію на м'ясо.
При підозрі на наявність чутливості до коров'ячого желатину слід звернутися до фахівця для обстеження та визначення тактики лікування. Основним принципом лікування є виключення контакту з продуктами, що містять желатин, що в сучасних умовах досить важко досягти, оскільки коров'ячий желатин широко поширений, у тому числі як харчова добавка.
Показання для призначення
При підозрі на алергію на желатин коров'яків у дітей та дорослих, при появі характерних симптомів при вживанні продуктів, що містять желатин.
Маркер
Сенсибілізації до желатину
Клінічна значущість
Як причина розвитку різноманітних симптомів у пацієнтів із сенсибілізацією до желатину.
Склад показників:
Алерген коров'ячий желатин, sIgE (с74)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.