Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Алерген персика, Pru p 1, є членом сімейства протеїнів (PR)-10, і має спільну структуру, гомологічну основному пилку берези, Bet v 1. Pru p 1 може перехресно реагувати з іншими сімействами білків PR-10, гомологічними протеїну Bet v 1, такими як плоди Rosaceae, фундук, морква та селера, також білки PR-10 також містяться в рослинах ряду Fagales (береза, ліщина, бук), а також у віддалено пов’язаних джерелах їжі, таких як персик, арахіс, полуниця та вишня Сенсибілізація Pru p 1 досить поширена в областях із високим рівнем гіперчутливості до пилку берези. Клінічні симптоми, пов’язані з чутливістю Pru p 1, зазвичай вражають ротову порожнину і часто є легкими або помірними , та зазвичай призводить до симптомів орального алергічного синдрому (свербіж у ротовій порожнині, подразнення слизової оболонки ротової порожнини або набряк губ, язика або горла). Даний алерген втрачає свої алергенні якості під дією теплової обробки та травних ферментів. Pru p 1 також може вступати в перехресну реакцію з пилком трав або вільхи, що призводить до синдрому « Їжа-пилок» (PFAS).
Показання для призначення
1. Діагностика причин орального алергічного синдрома.
2.Харчова алергія на фрукти та овочі.
3. Диференціальна діагностика причин анафілаксії.
Маркер
Сенсибілізації до білку PR-10
Клінічна значущість
Сенсибілізація до Pru p 1 призводить до симптомів орального алергічного синдрому (свербіж у ротовій порожнині, подразнення слизової оболонки ротової порожнини або набряк губ, язика або горла. Рідко - може бути причиною розвитку анафілаксії.
Склад показників:
Алергокомпонент персика, rPru p 1 PR-10, IgE (f419)
Діапазон вимірювань: до 100
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.