Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для клієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для клієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для клієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для клієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Діагностика харчової алергії

11.08.2023
Фото - Діагностика харчової алергії

 

Харчова алергія – це підвищена чутливість організму до харчових продуктів, яка розвивається при порушенні імунної системи. Найчастіше вона спостерігається у дітей, дорослі зазвичай страждають на неї з дитинства.

Статистика невтішна: від харчової алергії страждає 2-3% дорослих і 7-9% дітей у віці до 6 років. У 5% з них можуть розвиватися респіраторні симптоми аж до бронхіальної астми, можливі і більш небезпечні реакції на кшталт анафілактичного шоку.

Серед людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів поширеність алергії до продуктів харчування ширша, ніж серед осіб, які не страждають на цю патологію, і коливається від 5 до 50%.

Також часто зустрічається харчова алергія у хворих з іншими алергічними захворюваннями, зокрема при полінозі.

Харчову алергію слід відрізняти від іншого, дуже схожого на неї стану – харчової непереносимості.

 

Які відмінності між харчовою алергією та харчовою непереносимістю?

Ознака

Харчова алергія

Харчова непереносимість

Залежність інтенсивності реакції від кількості алергену (продукту) в організмі Практично немає залежності (досить невеликої кількості продукту, іноді навіть запаху їжі) Є залежність (скарги виникають тільки під час вживання у кількості, що перевищує поріг)
Час розвитку реакції Від кількох хвилин до кількох годин Може розвинутися і пізніше
Реакція спостерігається Щоразу при вживанні алергену (продукту) Не обов'язково при кожному вживанні продукту
Реакція на продукт зберігається протягом усього життя Так Ні
Наявність у крові антитіл до продукту Антитіла виявляються Антитіла не виявляються

 

Які симптоми характерні для харчової алергії?

  1. З боку шлунково-кишкового тракту: блювання, кольки з відсутністю апетиту, відмова від їжі, запори, рідкий стілець, свербіж у ротовій порожнині або горлі.
  2. З боку шкіри: шкірні прояви харчової алергії (або алергодерматоз) належать  до найпоширеніших як у дорослих, так і у дітей. У малюків до 1 року однією з перших ознак харчової алергії можуть бути попрілості, симптоми подразнення шкіри, сверблячки, які виникають після годування.
  3. З боку дихальних шляхів:  алергічний риніт, ларингіт. Алергічний риніт при харчовій алергії характеризується появою рясних слизових виділень з носа, іноді закладеністю, чханням, свербінням носа або шкіри навколо.
  4. З боку нервової системи: головний біль, мігрень.
 

Які харчові продукти найчастіше викликають харчову алергію?

Харчова алергія може розвинутись після прийому практично будь-якого продукту. Однак деякі з них мають виражені алергічні властивості і особливу алергенну активність:

  • риба, особливо морська;
  • морепродукти (устриці, ракоподібні, молюски тощо);
  • горіхи (арахіс, фундук);
  • яйця;
  • молоко;
  • кісточкові (абрикоси, червоні сорти яблук);
  • овочі (морква, томати);
  • харчові злаки (пшениця, овес).
     

Повністю вилікуватися від харчової алергії неможливо, але більш ніж половина дітей «переростають» її. Основне значення має повне виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію. Але для цього потрібно точно визначити алерген (або найчастіше групу алергенів).

Панель «Харчова розширена» від ДІЛА – комплексне дослідження, яке включає 22 алергени овочів, фруктів, круп, горіхів, м'яса. Дослідження дозволяє виявити сенсибілізацію по рівню специфічних IgE до найбільш важливих харчових алергенів.

 Показання до призначення

  • Діагностика алергічних захворювань, пов'язаних з сенсибілізацією до харчових алергенів. 
  • Диференційна діагностика харчової алергії та харчової непереносимості.
  • Виявлення сенсибілізації до харчових алергенів.
 

Склад комплексу

М'ясо та молочні продукти Морепродукти Овочі та фрукти Злаки та горіхи
молоко коров`яче тріска персик пшениця
казеїн креветка яблуко вівсянка
яєчний білок   апельсин соя
яєчний жовток   морква арахіс
м`ясо курки   селера ліщина
свинина   картопля мигдаль
    томат кунжут


Правила підготовки
За 8 годин витримати голодування, виключити жирну їжу, можна пити воду. Безпосередньо перед обстеженням не палити, виключити фізичні навантаження та стреси. Погодити з лікарем застосування імуносупресивних препаратів (цитостатики, глюкокортикоїдні гормони, моноклональні антитіла тощо).

Переваги діагностики алергії за допомогою дослідження Алергопанель «Харчова розширена» 22 алергени в ДІЛА:

  • можливість обстеження під час загострення , на тлі приймання ліків для боротьби з симптомами алергії;
  • оптимальний склад дослідження для комплексної діагностики підвищеної чутливості до 22 найбільш важливих харчових алергенів;
  • короткі терміни виконання, що дозволяють не згаяти дорогоцінний час та своєчасно призначити лікування.
Відправити заявку на співпрацю
ДІЛА для Вас
Служба кліничного консалтингу щодо питань клінічного супроводу лікарів та клієнтів перед візитом до лікаря
0-800-600-911
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому
Додано до кошика